Valpen /puppy
Jag har också varit valpköpare en gång i tiden och även kallar mig det fortfarande om jag är intresserad av någon valp oavsett ras.
Jag kollar igenom uppfödare och föräldrardjuren, jag jämför individerna i rasen och var de kommer ifrån hur de är i mentalitet och sjukdomar hos de olika uppfödarna.
Själv är jag intresserad av sund
mentalitet, friska hundar och att det är go i hundarna då jag gillar själv olika aktivteter och jag hoppas att det är det jag förmedlar i min kennel!
En uppfödare där personkemin stämmer, är en fördel att välja, då ni kommer hålla kontakt i hundens liv och gärna en uppfödare med mångårig erfarenhet av hundar
gärna tävlat själv och har utbildning som även kan lotsa er från början, då det händer mycket under vägen då valpen växer upp och många frågor !
Tänk igenom noga innan valpköp titta på flera kennlar och de tänkta föräldrardjuren, sätt er in i vilken typ som passar er.
Skk och länsstyrelsen paragraf 16
De får leva med allt som förekommer i hemmiljö och när tiden kommer är vi ute med dem fritt i trädgården och även går ute med dem i koppel.
De får åka bil och tränas i olika miljöer och träffa andra människor.
Vi försöker lägga en sån bra grund och lägger ner mycket tid på dem som möjligt innan de kommer till sitt nya hem.
Vi vill gärna att de kommer till aktiva hem, det behöver alla hundar oavsett ras, därmed är inte sagt att man behöver tävla utan det finns så mycket annat som man kan hitta på för att få en tillfredsställd hund, det är bara fantasin som sätter stopp.
Det första året som man får hem sin valp är så oerhört viktigt ur fostringssynpunkt.
För våra valpköpare så kommer vi både ha träffar samt backup från valp till vuxna hundens liv.
Här nedan följer små tips.
När man har bestämt sig för att köpa valp, så blir vardagen helt förändrad, man har fått en liten bebis hem😮
Första tiden går ju åt, att vänja den vid det nya hemmet, nya rutiner och att den inte är med sina kullsyskon mer och inte tal om allt spring och passande, för att få den rumsren.
En del får med sig någon liten filt med kullsyskonens och mammans lukt, som kan kännas lite tryggt.
Själv brukar jag inte låta alla komma hem och titta på valpen i början, utan jag vill att den skall vara trygg först i sitt nya hem.
Redan från början, även hur söt valpen är, så ska den lära sig de regler, som man har satt upp till den, vill man inte, att den ska hoppa upp i sängar och soffor, så får man tala om det, man kan ha en liten bädd till den där den får vara.
Mina egna får hoppa upp i soffor och sängar.
Valparna brukar var 8-10 veckor när de kommer hem och då är de inne i en lugn period, redan här när valpen är liten, kan man lära dom att koppla av bredvid en vilket brukar göra att de kan koppla av lätt när de är äldre.
Det är viktig med att man har kroppskontakt och att valpen känner sig välkommen och älskad och upplever allt positivt.
Fast den är så liten, börjar jag med små inkallningsövningar och varje gång den kommer så är man jätteglad, mycket beröm och en liten godis.
Det är starten till inkallning, som jag utökar hela tiden och i olika miljöer, för inkallning är A och O att ha på sin hund.
Miljöträning och socialträning börjar jag smått med och utökar detta och bara ser till att det blir positiva upplevelser, vilket är jätteviktigt för valpens framtida liv.
Mellan 13-16 veckor inträder en halv könsmognad då könshormonerna ökar vilket kan ge dominans eller osäkerhet.
Får man en dominant valp får man vara tydlig och bestämd, men samtidigt kan man bryta beteendet genom att få den på andra tankar genom aktivitet, blir hunden osäker så kan man leka positiva lekar där den får vinna. Då livet är lite stökigt för dom. Av egen erfarenhet så har den perioden gått obemärkt förbi då jag aktiverar mina hundar rätt mycket.
Efter den lilla perioden så, är det rätt lugnt och man fortsätter med sina positiva aktiviteter, man kanske har börjat på någon valpkurs, lägger små spår ute.
Sen inträder vid 7-10 månader den fysiska könsmognade, tikarna får ofta sitt första löp och hanarna blir lite mer nosiga efter lukter och växer till sig och den berömda spökåldern inträder då hormonerna stökar.
I spökåldern, så kan dom helt enkelt bli rädda för sånt som dom aldrig har reagerat på förut. De hundar som jag har haft, har spanat in en plastpåse och skäller, sen tittar dom på mig hur jag reagerar, då har jag låtsas om som ingenting, tittar inte på hunden. Sen går jag fram till plastpåsen och hunden larvar sig lite, men sen när den går fram och nosar får den jätteberöm, hunden kan se lite lustig ut också när den fick se att det bara var en plastpåse.
Sen efter detta så kommer en lugn period igen, då kan man passa på och gå kurs och träna in olika moment, om man är intresserad av någon hundsport eller om man vill bättra på vardagslydnaden som är så viktig.
Mellan 17-24 månader så inträder den psykiska mognaden, vilket stökar till det hela igen, vid den här tiden så kan man undra ibland, om de har lärt sig något överhuvudtaget, men då brukar jag ta det lugnt och inte träna in nya moment utan träna det dom kan och lägga spår så att de får något att tänka på.
Om hunden inte har reagerat på smällar-skott innan så kan den vid denna stöktid blir smäll-skotträdda, runt 2-årsåldern men det brukar vara övergående, om man tränat in på rätt sätt grunderna.
Jag brukar tycka att vid 3 års ålder, då är hunden "vuxen" sen beror det på individen som man fått, den kan vara en väldigt energisk hund eller en för lugn hund. Mina erfarenheter på de hundar jag haft så tycker jag de är "färdiga" i mognad.
Att gå på kurs med sin hund ger både en själv och hunden positiva upplevelser plus att man får mycket bra tips och råd.
Detta är mina erfarenheter, som jag har haft med mina hundar och alla har dom varit olika individer, som satt mig på prövning ibland, man får verkligen tänka till, men det har alltid varit positivt. A och O för mig har varit inkallning och kontakt.
Senaste kommentaren